Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2012 17:11 - Тайните на Живота
Автор: prosvetlenie Категория: Други   
Прочетен: 1268 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 08.10.2012 07:34


Тайните на живота

Духовна беседа с Шри Шри Рави Шанкар

Целта на технологиите е да създадат удобство на хората. Когато духовните ценности - човешките цeнности - се игнорират и пренебрегнат, технологията внася страх и разруха, вместо удобства. Технологията без човешките ценности вижда природата като мъртъв предмет. Науката дава поглед към живота в природата и духовно я оживява. Например в детските очи няма нищо мъртво в света: животни, дървета, слънцето и луната са живи и имат чувства и емоции. Но в очите на стресирания и невеж човек дори човешките същества изглеждат като роботи и предмети. Технологията без духовност е разрушителна. Духовността е технологията на съзнанието и целият свят е сцената на изявата му.

Човек, чиито очи все още не са отворени, не се учудва на силата на сътворението. Кажете ми какво в този свят не е мистерия? Раждането е мистерия. Смъртта е мистерия. Животът сам по себе си със сигурност е най-голямата мистерия. Самадхи означава да бъдете изцяло потопени в мистерията на живота и в това сътворение. Вашето знание и вяра в него нямат значение.

Това сътворение е необяснима загадка! Мъдрият човек не се опитва да скрие тайната, но не се опитва и да я разкрие. Например вие не обсъждате менструацията или смъртта с петгодишни. Но когато децата порастнат, тези неща не остават скрити за тях. Това си е в реда на нещата.

 Има пет тайни в този свят, които са свещени и се пазят от фини същества и ангели. Те са:

Тайната на раждането

Раждането е тайна, как душата се облича в тяло и критерият за избор на място и време на раждане, видът тяло и родителите.

 Тайната на смъртта

Смъртта е строго пазена тайна. Смъртта остава мистерия. Процесът на разделение на духа от материята и нейното пътуване към отвъдното е тайна.

 Тайната на властта

Приципите на управление и поддържане на ред в света са тайна.

 Тайната на природата

Природата е мистерия. Колкото повече знаете за природата, толкова повече се задълбочава мистерията. Колкото повече знае ученият, толкова повече осъзнава, че има какво още да се научи. Науката, въпреки че се опитва да разгадае мистерията на сътворението, е затънала в това. Познанието на частиците, вълновите функции, черните дупки и вакуумното състояние само задълбочава мистерията още повече.

 Тайната на мантрите

Мантрите са импулси или ритмите на съзнанието. Мантрите и техните ефекти, влияния, методи и режими на действие са мистерия.

 На Запад тайната обикновено се възприема като срамна и нечестна. От друга страна, според източното мислене, тайната се почита и се смята за свещена. Мистериите на сътворението само се задълбочават. Да се потопиш в мистерията е отдаване. Задълбочаването в мистерията на сътворението е наука. Задълбочаването в мистерията на Аз-а е духовност. Това са двете страни на една и съща монета. Ако нито науката, нито духовността не могат да създадат учудване или отдаденост във вас, тогава вие сте в дълбок сън.

 Когато вие приемете символ, място, време, човек или действие за свещени, вашето внимание е цялостно. Когато нещата не се променят, можете да се подхлъзнете в състояние на неосъзнатост и инертност. Защо действие, което се извършва повторно, губи своята свещеност? Това се случва, когато паметта подчини съзнанието ви и изгубите чувствителността си. Например хората живеещи в Бенарас, свещен град в Индия, не го чувстват като свещено място. Чрез живот в настоящия момент и чрез садхана - духовни практики, ние можем да съхраним това усещане за свещеност в делата си.

Има удоволствие в покоя и удоволствие в действието. Удоволствието от действието е моментно и причинява умора. Удоволствието от почивката е възвишено и енергитизиращо. За човека, вкусил удоволствието от покоя, удоволствието от действието ще е незначително. Но за да се постигне наистина покой на дълбоко ниво, човек трябва да бъде активен. Правилният баланс между двете е съществен.

 Умът

Нека да разгледаме петте фактора, повлияващи ума: пространство, време, храна, минали впечатления (отпечатъци), връзки и действия.

 Пространство: Мястото, в което сте. Всяко място, в което сте, има различно въздействие върху ума. Дори в дома си, може да обърнете внимание, че се чувствате различно в отделните стаи. Място, в което е имало песни, мантри или медитация, има различно влияние върху ума. Представете си, че харесвате определено място, малко по-късно обаче може да откриете, че то не е вече същото.

 Време: Времето също е фактор. Различните периоди на деня и годината повлияват ума по определен начин.

 Храна: Различните видове храна, които консумирате, ви повлияват за няколко дни.

 Минали отпечатъци или карма: Те имат различно влияние върху ума. Осъзнатост, будност, познание и медитация помагат за изтриването на миналите отпечатъци.

 Връзки и действия: Хората и събитията, с които се свързвате, повлияват ума. С определени хора умът ви се държи по един начин, а с други по различен.

 Въпреки че тези пет фактора влияят върху живота и ума ви, знайте, че Азът е много по-силен. С нарастването на вашето познание, вие ще ги повлиявате всичките.

 Безпокойство

Сега нека разгледаме видовете безпокойство и лековете за него. Има пет типа безпокойство.

Първият е в резултат от мястото, където сте. Когато се махнете от определени места, улици или къщи, вие моментално се чувствате по-добре. Мантрите, песните или невинността на децата, играещи и смеещи се, могат да променят това безпокойство, свързано с атмосферата.

 Вторият вид е безпокойство в тялото. Консумирането на погрешна храна, по странно време, липсата на физическа активност или преумората могат да причинят физическо безпокойство. Лекът за това са упражненията, умереността в работните навици и зеленчуковата или плодова диета за един - два дни.

 Третият тип безпокойство е умственото. То се причинява от амбиция, многобройни мисли, симпатии и антипатии. Само познанието може да излекува това безпокойство. Това включва поглед към живота от по-широка перспектива, познаване на Аза и осъзнаване на преходността на всичко. Ако постигнете нещо, какво от това? След вашето постижение, вие ще умрете. Познанието за смъртта и живота, увереността в Аза и Божественото могат да успокоят психическото безпокойство.

 Има също и емоционално безпокойство. Никакво познание не помага в този случай. Сударшан Крия, мощна техника за дишане, облекчава. Цялото това емоционално безпокойство изчезва. Също така присъствието на Гуру, мъдър или свят човек ще помогне за успокояването на емоционалното безпокойство.

 Петият тип безпокойство е рядък. Това е безпокойството на Душата. Когато усещате всичко празно и безмислено, знайте че вие сте късметлия. Не се опитвайте да се отървете от него. Прегърнете го. Това безпокойство на душата може да внесе истинска, неподправена молитва във вас. Ще внесе съвършенство и чудеса в живота ви. Толкова безценно е да получиш този най-съкровен копнеж за Божественото. Компанията на истината и присъствието на просветени хора умиротворява безпокойството на душата. Не търсете Божественото някъде в небето. Търсете Бог във всеки чифт очи, в планините, водата, дърветата и животните. Как? Само като видите Бог в себе си...само Боговете могат да почитат Боговете.

 Извисеното съзнание ви доближава по-близо до реалността. И затова вие трябва да увеличите прана, жизнената енергия. Това може да се постигне чрез: 1. Постене и консумиране на свежа храна. 2. Пранаяма, Сударшан Крия и медитация. 3. Тишина 4. Бани със студена вода. 5. Правилно количество сън. 6. Емоционално удовлетворение. 7. Присъствието на Бог. 8. Песни и мантри. 9. Безкористно даване и служба.

 Всичко това е Ягя. Когато имате благоговение към цялата вселена, вие сте в хармония с нея. Тогава няма да е необходимо да се отказвате или отричате от нищо. Когато проявявате уважение във всичките си отношения, вашето собствено съзнание се разширява - дори малките неща ще са значителни и големи. Всяко малко създание ще бъде достойно. Именно уважението във всяка връзка запазва връзката. Култивирайте умението да изпитвате уважение във всеки момент от живота си.

Как гневът ви наранява

Всеки искрен търсач иска да се освободи от гнева и да достигне състояние на съвършенство, но често е отнесен от емоциите си. Какво можете да направите, когато гневът се надигне у вас? Може и да си напомняте хиляди пъти, че не трябва да се ядосвате, но когато гневът се появи, вие не можете да го контролирате. Той идва като ураган. Емоциите са много по-силни от вашите мисли и отправени обещания. Гневът е изопачаване на истинската ви природа, което не позволява на Аза наистина да заблести. Структурата на човешкото съзнание или ум е много подобна на тази на атома. Позитивно заредените протони и неутроните са в ядрото на атома, докато негативно заредените електрони са само в обвивката. Подобно, в човешкото съзнание, ум и живот всичката негативност и пороци са само в периферията.

 Показването на гняв само по себе си не е лошо, но неосъзнаването му може само да ви нарани. Понякога може да изразявате гняв целенасочено. Например майка се ядосва на децата си. Тя може и да реагира грубо и да им крещи, ако те се поставят в опасност. Има място за проява на гнева, но когато се ядосвате на себе си, какво се случва с вас? Вие сте напълно разтърсени. Вижте последиците от гнева си. Били ли сте някога щастливи от решенията, които сте взели или думите, които сте казали, когато сте били ядосани? Не, защото сте изгубили цялата си осъзнатост. Ако сте напълно осъзнати и действате с гняв, всичко е наред.

 Всичкият гняв е за нещо, което вече се е случило. Има ли полза да се ядосвате за нещо, което не можете да промените? Умът винаги се люлее между миналото и бъдещето. Когато умът е в миналото, се ядосва за нещо, което вече се е случило и гневът е безмислен, защото не можем да променим миналото. А когато умът е в бъдещето, той се тревожи за нещо, което може, а може и да не се случи. Когато умът е в настоящия момент, тревожността и гневът изглеждат толкова безмислени.

 Техниките за дишане и медитацията са много ефективни в успокояването на ума. Има нещо много важно, което е необходимо да научите за дъха. Нашият дъх има да ни преподаде велик урок, който сме забравили. За всеки ритъм в ума ни, има съответен ритъм в дъха и за всеки ритъм на дъха има съответна емоция. Така че, когато не можете да се справите с ума си директно, чрез дишане можете да го успокоите. Чрез медитацията освобождавате гнева от миналото и минали събития. Това е приемане на момента и изживяване на всеки миг напълно и в дълбочина. Често гневът се появвява, защото не приемате настоящия момент. Гневът се надига, когато човек търси твърде голямо съвършенство. Когато сте радостни, вие не търсите съвършенство. Ако търсите съвършенство, тогава не сте при източника на радостта. Светът изглежда несъвършен на повърхността, но отдолу всичко е перфектно. Съвършенството се крие, а несъвършенството се перчи.

 Мъдрият няма да стои на повърхността, а ще изследва в дълбочина. Нещата не са замъглени, зрението ви е. Многобройни действия запълват съзнанието и въпреки това то остава съвършено и недокоснато. Осъзнайте това сега и бъдете естествени.

По материали от чуждестранния печат




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: prosvetlenie
Категория: Други
Прочетен: 479378
Постинги: 167
Коментари: 113
Гласове: 542
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930