Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2014 16:38 - Психология на личността
Автор: prosvetlenie Категория: Други   
Прочетен: 6107 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 17.02.2014 16:43


          Разпознаване на 14 личностни профила
на хората
image


В продължение на векове много се е изписало за класификацията на личностните черти. Обемът на литературата е внушителен, като се започне със старогръцкия лекар Гален, след това се мине през Зигмунд Фройд и Карл Юнг и се стигне до съвременните психолози като Ейбръхам Маслоу, Ерик Ериксон, Изабел Бригс Майърс и Дейвид Киърси.

Други като Катлийн Хърли, Тиодор Добсън, Рене Барън, Елизабет Уагъл и Дон Рисо са включили и енеаграмата - де-ветоъгълна рисунка, с която илюстрират личностния тип на човека. Тези девет типа са помагач, реализатор, наблюдател, романтик, подстрекател, миролюбец, преуспяващ, приключенец и индивидуалист.

През вековете сме изпитвали неутолима жажда да разгадаем мистерията какво представляваме, как се вписваме във вселената и как се вписваме в сравнение със заобикалящите ни. Хората са открили, че само ако разбират по-добре себе си и околните, ще могат да проумеят чудото, което представлява светът около тях.

Както има отровни хора, също така има и прекрасни и достойни. Когато проумеете кодовете на общуването, ще можете да определите към коя категория спада всеки от тях. Хубав навирен нос, здрави мъжки челюсти или прави зъби не гарантират положителни личностни черти. Също така големи уши и огромен прегърбен нос не говорят за лоши качества на личността.

За да категоризираме една личност, трябва да се абстрахираме от физическия външен вид. Необходимо е да разгледаме поведението на този човек - кой е, как се движи, как се държи, как звучи гласът му и какво казва.

Тест на личностния профил

Направете следния тест, за да определите основния личностен профил на някого. Минете през четиринайсетте категории и отговорете на различните въпроси за всяка категория. Ако повечето отговори са „да", тогава типът личност най-вероятно би попаднал в тази специфична категория. Няма нужда да отговаряте с „да" на всички въпроси в една категория, за да определите какъв е основният личностен тип. Опитайте се обаче да изберете кои характеристики преобладават. Не забравяйте, че е възможно хората да попаднат в няколко различни личностни категории.

1. Човекът, с когото общувате, таи ли в себе си чувства и след като е мълчал дълго време, изригва ли изведнъж като яростен порой? Трудно ли му е да даде прям отговор? Казва ли той или тя с думи едно, докато езикът на тялото и изразът на лицето му говорят нещо съвсем различно?
2. Прави ли прекалено много комплименти? Говори ли двусмислено, говори ли с чувствен тон? Този човек рядко ли отклонява очи? Той или тя докосва ли много другите?
3. Често ли се оплаква и имате ли впечатление, че непрекъснато попада от една кризисна ситуация в друга? Говори ли с оплаквателен тон?
4. Често ли говори как се чувства емоционално? Този човек лаконичен ли е и рядко ли говори за себе си? Стойката му сдържана и изопната ли е? Гласът монотонен ли е? Лицето му често ли е безизразно?
5. Често ли няма мнение и като че се съгласява с онова, което болшинството мисли? Дали той или тя не желае да причинява неприятности? Гласът често ли е мек с несигурен тон? Мънка ли, като говори? Според израза на лицето и движението на тялото той или тя изпитва ли неудобство, когато го притиснат да даде мнението си по някой въпрос?
6. Има ли навика да се отплесва? Казва ли ви повече, отколкото трябва да знаете? Често ли говори неуверено? Изпада ли в крайности, като не ви гледа в очите, или се взира във вас, без да ги отмести? Често ли свива рамене, докато говори? Изразът на лицето и тялото изразяват ли неудобство?
7. Непрекъснато ли говори за себе си и не проявява почти никакъв интерес към други теми? Непрекъснато ли ви залива с хвалби? Говори ли високо и става ли център на внимание, когато говори?
8. Той или тя непрекъснато ли прави пренебрежителни забележки за другите, за да изглежда по-издигнат? Говори ли снизходително като всезнайко? Стойката му скована ли е? Изразът на лицето му показва ли, че той буквално ви гледа отвисоко или има навика да съди хората?
9. Той или тя обикновено прекъсва ли другите и опитва ли се винаги да слага капак на всичко, казано от тях. Изтъква ли се, претендира ли, че е по-добър и има повече от другите? Гласът му, изразът на лицето му и езикът на тялото му изглеждат ли напрегнати и сковани?
10. Изразява ли се прямо? Прекалено емоционално ли дава воля на истинските си чувства? Искрено ли е онова, което ви казва? Добър слушател ли е? Неговото или нейното докосване твърдо и прямо ли е?
11. Тонът му висок, нападателен и нахакан ли е? Той или тя непрекъснато ли прави саркастични или язвителни забележки? Упорит ли е, държи ли се като всезнайко? Вдига ли много шум, създава ли суматоха около себе си, когато се движи? Лицето му често ли е напрегнато или сърдито?
12. Той или тя душата на компанията ли е? Бързо ли отговаря и прави ли остроумни забележки? Според вас той или тя винаги ли изпитва нужда да бъде център на вниманието? Говори ли живо и възбудено? В непрекъснато движение ли е? Движенията на тялото му много живи ли са?
13. Често ли прави гаф след гаф? Струва ли ви се, че той или тя говори, без да мисли, и изрича всичко, което му хрумне? Той или тя потънал ли е в собствените си мисли? Прекалено прям ли е и говори ли направо? Има ли навика да прескача от тема на тема? Обръща ли внимание на социалните условности - колко близо сяда или стои до другите, жестовете му пресилени ли са?
14. Проявява ли съчувствие към другите? Щедър ли е на думи, говори ли любезно и интересува ли се от онова, което другите казват? Той или тя изказва ли се обикновено положително към другите? Казва ли какво има предвид и взема ли присърце онова, което другите казват? Забелязва ли се сила и ентусиазъм в речта му? Изразът на лицето му често ли е открит и приятен? Възприема ли околните? Струва ли ви се, че физически е отпуснат и чувства ли се удобно сред другите?

Какво означават отговорите ви

Избройте всички ваши отговори „да" за всяка от четиринайсетте категории. Определете коя категория има повече отговори „да". Сравнете номера на горната категорията с номера на типа личности, посочени на страница 201, и тогава ще откриете личностния профил на човека.
Когато анализирате какъв е някой, важно е да гледате на него обективно, а после да се взрете по-дълбоко и да го прецените емоционално. Преди да разгадаете човек или да определите какъв тип личност е, помнете, че най-важното в случая е последователността. Не забравяйте, че човешките същества не са неодушевени предмети. Хората могат и действително се променят, затова трябва да бъдат наблюдавани известно време, преди да потвърдите резултатите. Възможно е преди години, дори преди месеци да са се държали по един начин, а след това да се е случило някое обстоятелство, което е променило живота им и начина, по който гледат на него. Оттук личностните им качества може да се променят временно или завинаги.

1. Пасивният агресор
2. Съблазнителят
3. Жертвата
4. Ледената висулка
5. Слабакът
6. Лъжецът
7. Нарцисистът
8. Снобът
9. Състезателят
10. Щедрият
11. Грубиянинът
12. Майтапчията
13. Несъзнаващият
14. Истински дейният

Когато прочетете тази статия, ще намерите подробен анализ на всички личностни профили. Ще научите с по-големи подробности на какво да обръщате внимание, когато човек говори - в гласа, в езика на тялото и в мимиката на лицето му, - които ще ви помогнат при определянето на типа личностен профил на човека.

Психологически съображения

Когато анализирате типа личност, обикновено изследвате хора, които са относително здрави психически. Тези хора може да страдат от известна невроза (както и повечето от нас), но все пак са способни да действат адекватно.

Важно е да се знае, че има и такива хора, които не са в състояние да функционират поради по-сериозни психически проблеми като шизофрения. Тези болни могат да бъдат далеч от реалността и да говорят странно, което се струва безсмислено за околните. Или някой може да проявява особени движения на лицето и тялото, което показва, че не е в състояние да се владее.

Други може да страдат от биполарно разстройство, или да имат тежки пристъпи на депресия. Възможно е някой да има особен глас и говор, да произнася думите с голяма трудност или да е прекалено бъбрив, да клони от голяма общителност през лаконичен монотонен говор и да стигне до липса на всякакъв говор. Мимиката на лицето и движенията на тялото може да са в резултат от разстройствата на тези хора и да варират от прекалена активност до незначително помръдване на лицевите и телесните мускули.

На тези хора с междинни разстройства на личността може да им е трудно да общуват с другите. Това се отразява на онова, което говорят, и на начина, по който го казват, както и на сериозния, често гневен поглед, който се появява на лицата им.
Обяснението на тези психологически проблеми е извън сферата на тази книга. Достатъчно е да се каже, че не трябва да пренебрегваме факта, че такива състояния съществуват, и трябва да го имаме предвид, когато се опитваме да анализираме личностните качества на човека.

Първи впечатления

Повечето пъти имате само една възможност да видите и да чуете някого, за да си съставите собствено мнение. Може да ви се предостави само една възможност да решите с кого да работите, кого да наемете или с кого да се сприятелите. Затова е важно внимателно да оглеждате хората. Колкото повече упражнения правите, за да преценявате човека по гласа, по говора, по езика на лицето и на тялото му, толкова по-лесно ще ви бъде точно да разчетете другите.

Не е необходимо много време, за да си съставите мнение за някой човек. Впечатлението ви може да се оформи за секунди. Недостатъкът на първите впечатления е, че повечето пъти се основават на малко информация. Например някой може да не ви харесва, защото приличате на друга жена, която в гимназията му е отказала среща. Или може да му напомняте на някой роднина, когото той или тя не може да понася, или пък се обличате в стил, който той не харесва. Може да принадлежите към етническа група, с каквато този човек има горчив опит. Във всички тези случаи е възможно да бъдете несправедливо категоризиран.

За съжаление хората, които съдят другите по този начин вземат решенията си въз основа на предразсъдъци, непоносимост или невежество. Тази глава е предназначена да ви помогне да не вземате прибързани решения. Тя ще ви предостави информация и данни за някои особени личностни типове, така че да можете да, оформите мнението си, основавайки се на точност и разум.

В наше време, когато човек се чувства така объркан по отношение на другите, информацията би могла да хвърли светлина върху вашия живот и да го промени към по-добро.

image

Четиринайсетте личностни профила

След години, прекарани в четене на книги за общуването, в събиране на данни и извършване на емпирични изследвания по време на частната ми практика в Бевърли Хилс и Ню Йорк, в ръководене на изследвания, докато работех като университетски професор, открих, че съществуват определени начини, според които хората, спадащи към специфични типове личности, говорят и се държат.

Вие може би имате подобни наблюдения, без да го осъзнавате. Върнете се мислено към времето, когато сте били в гимназията и сте се скарали с някой ваш съученик. Сега си помислете за всяко десетилетие от по-нататъшния ви живот. Опитайте се да си спомните хората, с които сте се карали. Припомнете си по какъв начин са говорили и какво са ви казали. Как са ви погледнали или как са се държали по време на познанството ви. Сега се опитайте да си спомните онези, с които сте се разбирали чудесно. Спомнете си начина им на говор, израза на лицето и езика на тялото им.

Ще забележите, че се появяват шаблони. Ще можете да категоризирате хората според типа личност, основавайки се на начина, по който те са общували с вас. Ще забележите, че грубите хора са гръмогласни, неспокойни, говорят със заповеден тон и като че ли винаги са намръщени. Спомнете си сключените вежди, широките движения и насочения обвинително пръст - всичко това има за цел да плаши.

Ще установите, че вечно оживени хора със звънливи гласове винаги са били убедени в това, което говорят, и са казвали каквото мислят. Те никога не пропускат да ви поздравят с усмивка и когато говорят, ви гледат право в лицето. Те живо жестикулират, за да подчертаят значението на онова, което казват, и се уповават на вас, когато говорят. Останали сте с впечатлението, че искрено се интересуват от вас и ви одобряват. Според вас тези хора са истински. Отнесли са се към вас честно, искрено и грижовно.

Ще забележите, че има повече отровни категории, отколкото добри и за това има две причини. Първо - включила съм повече отровни типове хора, за да ги опознаете по-добре и да разпознавате онези, които може да ви навредят, и затова трябва да сте готови да се защитите. Второ, включила съм повечето положителни черти в категорията на истинските хора, защото много от качествата, които те притежават, са противоположни на онези, които носят отровните хора.

Ще се спра по-подробно върху тези отровни и положителни хора, като ги опиша с термини от четирите кода на общуването - словесния, гласовия, езика на тялото и израза на лицето. Чрез съчетанието на четирите кода на общуване, ще имате възможност да си създадете цялостно впечатление относно нечия личност. Макар често да откривате важни следи, като използвате единия от кодовете на общуване, най-точна преценка се получава, когато се използват едновременно четирите кода.

1. Пасивният агресор image


Код на речта

Пасивните агресори могат да ви кажат, че „истински се радват" заради вас и да използват всички думи, каквито трябва, но в действителност изобщо да не се радват за вас. Монотонният им тон ги опровергава.

Те ще подхвърлят по някоя саркастична забележка или ще ви подметнат нещо, което може тайно да сте споделили с тях. Това би могло да бъде последвано от вечния израз: „Аз само се пошегувах." Може да ви се умилкват и да ви обсипват с комплименти дори когато не го заслужавате.

Някои пасивни агресори не говорят много, но казват онова, което мислят. Може най-неочаквано да се нахвърлят върху вас с жлъчни думи, които са таили от години. Те обикновено сдържат истинските си чувства и се издават само когато избухнат.
Те също са от този тип хора, които не дават прям отговор. Пасивните агресори като че ли се скъпят на думи и не издават много информация. Обикновено отговарят „не знам", когато ги попиташ за мнението им за нещо.

Гласов код

Пасивните агресори започват речта си силно и ентусиазирано, после гласът им започва да замира и най-накрая е трудно да разбереш какво казват. Те имат обичая да говорят тихо, едва чуто. Принуждават другите да им обръщат внимание, като ги карат да ги молят да говорят по-високо. Това не е нищо повече от контролиращ механизъм.
Понякога гласът им може да звучи пискливо, прекалено енергично и със сладникав тон. Някои, които владеят този гласов похват, може би така компенсират за негативните чувства, които изпитват към вас и другите.

Друг начин, по който крият натрупания в себе си гняв, е да не отварят челюсти, когато говорят. Тогава гласът им звучи носово като на тези, които говорят със стиснати челюсти. Други пасивни агресори може да таят гняв и ревност към вас, което се проявява в монотонния им тон. Най-накрая пасивните агресори може да се смеят и кашлят, за да не ви позволят да разберете как се чувстват в действителност.
Код език на тялото

Пасивните агресори може много да ви докосват, опитвайки се да компенсират злобните си чувства. Може да се въртят на едно място или да се люлеят напред-назад като подсъзнателен опит да излязат от ситуацията. Въпреки приятните думи, които ви говорят, те всъщност не ви харесват.

Може да станете свидетели как тупат с крак по пода, как барабанят с пръсти и правят други неприсъщи жестове с ръцете и краката, с които показват, че искат да си тръгнат. В допълнение на това, дори тялото им да е обърнато към вас, върховете на пръстите им са насочени в обратната посока, с което подсказват, че не желаят да бъдат с вас.

Ръцете им може да са свити в юмрук с прибрани палци, което говори за ненавистни чувства. Ще забележите как глезените им са сплетени, докато седят, и така показват, че крият нещо. Главата им може да е наклонена настрани, когато заговорят, или да започнат да трият врата си, с което подсказват, че крият истинските си мисли от вас.
Може и да се наведат към вас - знак, че се интересуват от това, което казвате, а след това рязко се облягат назад, което показва двойствени чувства. Може да се ръкуват с вас така, че почти да смажат ръката ви, то също показва лоши чувства. Когато говорят с вас, може да не ръкомахат или да се държат стегнато като начин да изразят, че успешно владеят негативните си чувства.

Код израз на лицето

Пасивните агресори често имат фалшива усмивка със стиснати устни. Устните им не са с обърнати нагоре ъгълчета, нито пък показват други белези на искрена усмивка. Може също да хапят долната си устна като подсъзнателен опит да сдържат гнева си.

2. Сьблазнителят
image


Код на речта

Опитните словесни съблазнители преливат от очарование, за да постигнат онова, което желаят. Те използват изкусителни методи, за да наложат силата си. Съблазнителите често правят сексуални забележки или използват двусмислия и не изпитват угризения, когато преувеличават или пресилват истината, стига това да накара другия да се чувства добре. Те правят изключителни комплименти и казват онова, което другият желае да чуе. Те непрекъснато флиртуват и обикновено привличат вниманието върху себе си, защото това подхранва тяхното его.

В началото темите на разговор на съблазнителите са съсредоточени върху нуждите, тревогите и интересите на другия. Когато сьблазнителят опознае по-добре словесната си плячка, темата на разговор се премества върху тях - върху техните нужди, тревоги и интереси. Особено много обичат да използват израза „горко ми" - споделяйки своите неволи, искат да спечелят съчувствие и внимание. Умилкват се около другите и не се спират пред нищо, за да кажат нещо приятно, така че да ги харесат.

Вършат всичко това, за да манипулират околните, защото са изключително неуверени и изпитват огромна нужда да бъдат обичани. Имат навика да манипулират онези, които показват, че ги обичат, за да установят властта си върху тях. Непрекъснатите им молби водят до физически завоевания, което подхранва крехкото им его.

Не изпитват никакви угризения, когато лъжат някого. Ако другият открие това и ги притисне, те често словесно се измъкват от ситуацията. Правят, каквото е нужно, и казват, каквото трябва, за да стане така, както желаят. Веднъж, след като съблазнителите постигнат от някого онова, към което се стремят, те се прехвърлят върху следващата си словесна жертва.

Гласов код

Жените съблазнителки често имат мил, висок, глух тон. Може понякога да говорят неразбрано и да имат склонност да се кикотят. Гласът на мъжете съблазнители звучи глухо, те говорят с една октава по-ниско, за да може гласът им да звучи сексуално и привлекателно. И двата пола говорят с мек, мелодичен тон и се смеят много.

Код език па тялото

Съблазнителите обикновено накланят глава в посока към другия, с когото говорят, за да покажат, че наистина се интересуват от него. Кимат в съгласие, независимо дали са съгласни или не. Целта им е да накарат другия да ги хареса и да засилят интереса му. Главата може да е наведена, а очите да гледат нагоре.

Те обикновено повтарят движенията на онези, с които говорят, и често съблазнителят навлиза в личното пространство на другия. Приближава се физически до него, за да покаже на останалите, че го намира за привлекателен. Използва леки докосвания, за да постигне целта си и да си осигури одобрение, като „случайно" се допира до другия, по-късно допирът става по-продължителен и така показва още по-силен интерес. Има навика да навежда тялото си към другия и да остава по-дълго време прилепен към него като начин да наложи контрол върху него.

Съблазнителите често имат отпусната стойка и се чувстват удобно в кожата си. Освен това такъв човек накланя раменете и таза си и често движи раменете си назад, като изпъчва торса си, за да привлече вниманието към себе си. Може да движи и крака си бавно и ритмично.

Съблазнителите обичат да играят с бижутата или с косата си. Освен това може да докосват с пръсти врата или устните си, за да привлекат вниманието на другите към тези части на тялото. Може да се обличат предизвикателно или сексуално, което е още един сигнал за бъдещи завоевания.

Код израз на лицето

Съблазнителят никога не отклонява очи от събеседника си. Те издържат на погледа по-дълго от обичайните две или три секунди. Рядко на лицето им няма усмивка, а очите им блещукат.

Те обикновено подчертават някои съблазнителни движения на лицето като полуусмивка, леко свиване на устните, съчетано с втренчен поглед. Често овлажняват устните си, а издадената им напред долна устна се използва като предизвикателно средство.

3. Жертвата
image


Код на речта

Жертвите имат навика вечно да се оплакват. Темите им на разговор клонят около хора, които са в конфликт. Те бързо обвиняват другите, защото никога не виждат вината в себе си. Дори когато явно са сгрешили, винаги ще намерят кого друг да обвинят. При тях често се случва да се омаловажават. Виждат себе си като жертвен агнец в живота.

Гласов код

Жертвите често имат по-слаб пронизителен глас, чиято интонация се повишава в края на изречението. От време на време може да ви се стори заглушен, защото те често мънкат и гласът им може да звучи носово и хленчещо. Те обикновено говорят тихо, сякаш искат да кажат: „Моля те, не ме нападай, аз съм хрисим."

Техният тих, монотонен глас отразява вътрешна тъга, поради която св чувстват безсилни и не умеят да се владеят. Поради отегчителния им тон е трудно да се общува с тях, те просто не могат да изразят онова, което желаят.

Код език на тялото

Жертвите имат нерешителна стойка и колеблив език на тялото си. Те са с отпуснати рамене, което показва депресивното им състояние. Често скръстват ръце като начин да се защитят. Главата им обикновено е наведена и са склонни да гледат другите с вдигнати нагоре очи.

Те често се въртят, когато се обсъжда нещо, което ги прави отговорни за действията им. В такива случаи те са неспокойни и може да се люлеят напред-назад, когато говорят.

За тях не е необичайно да извиват ръце, да гризат или хапят ноктите си. Те са неуверени по отношение на себе си и крайно несигурни. Хващат се за ръцете и краката, когато говорят, за да се чувстват по-сигурни. Може да седят с единия крак здраво увит около другия, което им помага да се чувстват по-удобно.

Код израз па лицето

Жертвите присвиват очи, когато говорят, поради мускулното напрежение около клепачите и веждите им. Челото обикновено е свито. Когато говорят, имат навика да гледат настрани. Те не издържат на поглед, което показва трудност при говоренето. За тях не е необичайно да хапят устната си в знак на тъга и неудобство.

4. Ледената висулка
image


Код на речта

Ледените висулки не са щедри на думи и обикновено таят неща в себе си, по-специално свързани с чувствата им. Когато говорят, те прекалено педантично артикулират думите. Човек никога не знае какво изпитват, защото никога не го споделят. Обикновено не са многословни хора, говорят само когато ги заговори човек, и рядко завързват разговор. Тъй като рядко демонстрират чувствата си, трудно е да се разбере какво мислят.
Обикновено правят онова, което им се каже, и са изключително изпълнителни. Може да изглеждат сговорчиви, докато - както е при пасивния агресор, когато се чувства заплашен - те избухват в словесно насилие.

Гласов код

Ледените висулки обикновено говорят монотонно и не показват почти никакви емоции. Трудно е да ги разгадае човек именно защото рядко издават чувствата си и обикновено са педантични.

Код език на тялото

Ледените висулки обикновено имат тяло, изпънато като струна. Отсечените им движения често кара другите да се чувстват неудобно, защото изглеждат студени и неумолими.
Те жестикулират премерено и обикновено не докосват другите. Ако прегърнат някого, обикновено го правят сковано и непохватно. Човек често може да ги види как покриват тялото си с ръце или кръстосват ръце пред гърдите си. Главата им е изправена, което още веднъж показва предпазната им стойка и скованост.

Ледените висулки като че ли съдят другите, тъй като често държат ръце в скута си или допират върховете на изпънатите си пръсти. Всъщност по този начин те замаскират своята неувереност. Често се ръкуват вяло, показвайки нежелание да се допрат до някого. Имат навика да правят жест с вдигнат нагоре палец и изпънати пръсти, което показва сковаността им.

Държат се на разстояние, тъй като не обичат да се доближават до някого. Чувстват се неудобно в ситуации извън тяхната собствена област и организация.
Код израз на лицето

При ледените висулки често ще забележите безизразно лице и стиснати челюсти. Брадичката много пъти е прибрана навътре, с което показват, че са нащрек и са подготвени, ако получат физическа и емоционална заплаха. Избягват да гледат събеседника в очите.

Възможно е да се усмихват със стиснати устни, което говори за неискреност. Те често се прозяват, когато се обсъжда нещо, от което се чувстват неудобно. Може да ги забележите и как трудно преглъщат, когато говорят за каквото и да е, свързано с емоции.

5. Некадърникът
image


Код на речта

Типично за некадърниците е, че са лаконични. Обикновено избягват да кажат каквото мислят, тъй като се боят да не причинят неприятности и да развалят статуквото. Те са стеснителни. „Не знам" за тях е типичен израз. Обичайно е да се страхуват да се обвържат с някакво становище. Прекалено свити са и се изразяват отрицателно за себе си. Като че ли винаги се омаловажават. Техният речник отразява безнадеждното им състояние, говорят уклончиво и се боят от всичко, което казват.

Гласов код

Некадърниците говорят тихо и монотонно. В треперещия им глас често се чете колебание, те често повтарят думи и изрази. Може да говорят бавно, за да не направят грешка, или твърде бързо, когато се стараят да излеят всичко от себе си.

Код език на тялото

Некадърниците често се чешат по главата, за да покажат смущението си. Ръкуват се вяло, което отговаря на монотонния им глас. Обикновено имат отпусната стойка със свити рамене. Това показва боязливост. Може често да се клатят назад-напред, издавайки неудобството си. Най-често стоят със скръстени пред гърдите си ръце, за да се предпазват. Може да стискат здраво някоя част на тялото си или друг предмет, за да се стегнат, когато изпитват напрежение и притеснение.

Код израз на лицето

Некадърниците правят всичко възможно, за да избягнат да погледнат някого в лицето, и обикновено първи отместват очи, ако случайно погледнат някого.

Обикновено имат подплашен поглед, а очите им изразяват страх и напрежение. Веждите им често са свити, което говори и за страх. Те хапят долната си устна и прибират навътре брадичката си, демонстрирайки липса на самоувереност. Когато са принудени да направят нещо, страните им се зачервяват.

6. Лъжецът
image


Код на речта

Лъжците имат склонност да се отплесват и може да ви съобщят повече, отколкото ви е нужно да знаете. Освен това са уклончиви. Говорят, като мисълта им прескача от една тема на друга, понякога думите им звучат завоалирано. Речта им често е изпъстрена с „хм", „ъъ", „ами" и други подобни колебания.

Също като съблазнителите лъжците излъчват голямо очарование, докато получат онова, което желаят. Може да са двулични и често да ви хвалят, а после в крайна сметка да разбият надеждите ви. Те често издават информация за вас пред другите, защото това ги кара да се чувстват високопоставени.

Гласов код

Лъжците говорят с отпуснат, безжизнен глас. Това го правят системно, защото преценяват какво да кажат. Но понякога тонът им може да е енергичен и ентусиазиран. Гласът им може би звучи по-високо, когато не са искрени.

Код език на тялото

Мъжете лъжци може да разхлабят вратовръзките си, а жените да сложат ръце на врата си, ако не са казали истината. Това е знак, че са били „разкрити". Може също да крият ръцете си, докато говорят, да се мърдат неспокойно, или да се люлеят напред-назад, изразявайки неудобство и смущение. Понякога вършат обратното - стоят или седят съвършено неподвижни, така че изглеждат сковани.

Хората, които лъжат, може да не жестикулират с ръцете, тъй като са заети с измисляне на историята, която съчиняват вместо да кажат истината. Често може да се види как правят все по-малко жестове, докато говорят.

Случва се краката им да ги издадат. Може да люлеят единия си крак бързо нагоре-надолу, изразявайки нетърпение. Върховете на пръстите им може да сочат в обратната на торса им посока и настрани от човека, когото лъжат. Имат навика да свиват едното си рамо, когато опровергават нещо. Лъжците може често да докосват другите, но техният допир не е приятелски, правят го за да установят контрол.

Код израз на лицето

Лъжците правят едно или две неща с очите си. Нарочно може да не ви поглеждат, докато говорят, или да ви гледат втренчено, като рядко отместват очи. Обикновено усмивката им е пресилена и със стиснати устни, около очите няма бръчици, а устните само са издърпани назад. Може да имат и други фалшиви мимики.

Примигват често-често, което показва, че не се чувстват сигурни, крият нещо или просто са нервни. Може да забележите как слагат пръсти пред устните си или ръка пред устата, докато говорят или слушат.

7. Нарцисистьт
image


Код на речта

Нарцисистите говорят непрекъснато за себе си и имат неутолима нужда от хвалби. Може да ви разкажат неща, които всъщност не бихте искали да знаете. Те обикновено подлагат на обсъждане неподходящи теми като свой начин да шокират останалите и да привлекат вниманието им.

Думите „аз" и „моето" преобладават в техния речник. Ако темата не е свързана с тях, значи не ги интересува. За да се избавят от досадата, те неизбежно обръщат разговора към себе си.

Гласов код

Нарцисистите често са гръмогласни и често гласът им звучи неприятно. Тяхното желание е колкото се може повече хора да ги чуят. Обикновено имат доста жив, енергичен глас, когато разговорът се върти около тях. Иначе гласът им е по-глух и по-тих. Понякога дори може да звучи монотонно, което показва, че са крайно отегчени от разговора.

Код език на тялото

Скованата стойка, която нарцисистите заемат, има за цел да ги направи да изглеждат сдържани и важни. Може да се облегнат назад, да се отпускат тежко или да подпират глава с ръка, когато говорят за всичко друго, но не и за себе си.

Когато седят, те често изпъват крака напред, с което показват, че държат на правото да заемат повече място. Обикновено ръкомахат много, за да се забележи присъствието им. Имат и навика да докосват другите често, за да привлекат вниманието им към себе си.

Код израз на лицето

Усмивката им е пресилена, ако никой не им обръща внимание. Иначе са духовити и искрени особено ако им се обръща внимание. Те се ободряват и „блестят", когато го получават. Когато не се наблюдават в огледалото, гледат в лицето онзи, който им обръща внимание, но го правят само ако говорят за тях. Ако темата на разговора се върти около някой друг, те отвръщат очи, с което искат да покажат липса на интерес.
Очите им доста шарят из стаята, тъй като непрекъснато са нащрек дали няма да срещнат важни хора и такива, които ще им обърнат още повече внимание. Обикновено следят другите, за да знаят дали ги наблюдават.

8. Снобът
image


Код на речта

С отношението си „по-добър съм от теб" снобите обикновено правят някоя пренебрежителна забележка, която ги кара да се чувстват по-високо от другите. Поради дълбоката си неувереност изпитват нужда да омаловажават другите, за да изглеждат по-висшестоящи.

Също като грубияните проявяват тенденция да унижават другите, макар че го правят далеч по-елегантно. И пак като грубияните снобите демонстрират механична скованост в речта си в старанието си да обсебят разговора.

Снобите често са остроумни и винаги имат готов отговор. Имат набито око и обикновено знаят всичко за развиващите се събития. Клюките ги карат да разцъфват особено ако са такива, от които хората, за които се отнасят, получават лошо име. Това действа въодушевяващо на снобите. Те много добре знаят как да си създадат каквито трябва връзки, за да напреднат. По тази причина човек често може да ги чуе как ласкаят някоя важна особа в обществото.

Истинската причина за този снобизъм е, че той замаскира дълбока несигурност. Те се държат снизходително, парадират с познанията си и в продължение на часове говорят авторитетно. Обичат да използват модни изрази или засукани думи и изрази, за да се изфукат, имат навика да вмъкват и етнически или жаргонни думи от желание да спечелят повече сила, когато осъзнават, че другите не разбират за какво говорят. Най-големият им страх е да не бъдат отстранени и изоставени. По-скоро биха говорили с някого, когото смятат, че има по-ниско обществено положение, отколкото да останат сами.

Самотата като че ли ги съкрушава. Също като нарцисистите снобите имат нужда от аудитория. Също като тях те обикновено говорят, често споменавайки „аз", въртят разговора около себе си и как мислят, че са по-добри от другите. Разказват някоя история безкрайно и обикновено не ви обръщат внимание, ако се опитате да се намесите. Също като грубияните и нарцисистите снобите свършват някоя работа, за да кажат, че са го направили, както те искат, а не какво вие искате.

Гласов код

Често снобите говорят със стиснати челюсти и гласът им звучи напрегнато и носово. Обикновено говорят решително, неравно, артикулират добре с отсечен глас, в който липсва живот, в тона им се усеща силна критичност. Освен това силните им гутурални пристъпи показват нетърпение към онези, които те желаят да подчинят на себе си.

Код език па тялото

Снобите често имат вдървена, изправена скована стойка, която понякога ги кара да се навеждат назад, за да поддържат впечатление за социална дистанция между себе си и останалите. Може да ги видите с ръце на хълбоците, с изпънати лакти, което е знак другите да се държат на разстояние.

Обикновено, когато говорят, обръщат опъкото на ръцете си, с което показват, че са непристъпни. Пръстите им също може да са сплетени, палците да се въртят или да се мърдат, с което показват отегчение.

Код израз на лицето

Усмивката на сноба може да е фалшива или престорена, при която устните са дръпнати назад, така че може да видите трапчинки на бузите. В тази саркастична усмивка има голяма доза съмнение, в нея липсва уважение към събеседника.

Когато проявява претенциозната си страна, снобът буквално навирва брадичка и гледа отвисоко. Случва се, докато говори, да затвори очи с вдигнати нагоре вежди и свити утни. Това е старание да стане недостъпен за другите. Те често отмятат глава назад, когато не им харесва нещо, което друг казва.

Очите им шарят из стаята и набързо оглеждат хората, за да видят дали сред тях няма някой влиятелен човек, който би им бил от полза.

9. Състезателят
image


Код на речта

Състезателите прекъсват другите доста често и се опитват да ви затапят. Ако кажете, че имате хубаво куче, те веднага ще заявят, че те също имат куче, но то е по-голямо, от много добро родословно дърво и че голяма част от предците му са печелили медали.
Те имат навика да се вслушват между редовете и улавят всички нюанси на казаното.

Дори да е най-банално изказване или нещо обмислено, за тях не е необичайно да го възприемат заедно с всички коментари, които друг прави. Общо взето, застават на противоречиви позиции, независимо дали са съгласни или не. Ако случайно са съгласни, все ще намерят да кажат нещо критично, или да добавят друга гледна точка като начин да се изтъкнат.

Гласов код

Състезателите обикновено говорят бързо и рядко позволяват на другите да вметнат някоя дума, а често изобщо не успяват да си отворят устата. В гласа на този тип хора се усеща напрежение, може да се доловят и нотки на ревност.

Код език на тялото

Често ще забележите скованост и напрегнатост в тялото на състезателя, което показва, че е ревнив. Той често се държи на разстояние от онези, с които се конкурира. Психологически не желае да се обвързва, затова рядко се накланя към някого, когато разговаря с него.

От друга страна, състезателят може да се насили и да се свърже с някого, за да получи някакви сведения. В такъв случай може да станете свидетел на прекалено много потупвания по гърба, ръкостискания или прегръдки като вид компенсация за това, че крият враждебни чувства. Макар да извършват тези привидно мили жестове, напрежението и сковаността на тялото им показват, че изпитват завист и са изпълнени с желание да се конкурират. Стискат ви ръката здраво, с което подсказват, че подсъзнателно имат желание да ви наранят.

Често се движат и въртят на едно място, тъй като действително се чувстват неудобно във ваше присъствие. Може и да ви докосват доста често като опит да покажат превъзходство, или да покриват гърдите си с ръце, когато говорят - показател, че се чувстват заплашени.

Когато говорят, може да забележите, че са свили ръцете си в юмруци. Това обикновено се смята като опит да се прикрият истинските им завистливи чувства и желанието да се състезават.

Код израз на лицето

Очите на състезателите обикновено шарят из стаята, защото им е неудобно да гледат искрено някого в очите. Крадешком хвърлят погледи, докато търсят нещо, заради което да бъдат нащрек.

Те често преглъщат или ближат устните си, ако доловят, че им имате зъб. Може да очаквате да видите тези движения на лицето веднага след като им съобщите някоя добра новина за себе си. Те не се радват за вас - дълбоко в душата си ви ревнуват и са завистливи, както Фройд казва - търсят начин да ви унищожат.

10. Щедрият
image




Код на речта

Щедрите хора обикновено са словесно открити, силно изразителни и общителни. Имат навика емоционално да разказват как някои хора и ситуации ги карат да се чувстват. Те ви съобщават кога са щастливи, тъжни, сърдити, дали се съмняват в някого, дали обичат някого. Когато говорят, дават много от себе си, разкривайки истинските си чувства.

Притежават способността да върнат темата на разговора към другия и към онова, което е преживял. За тях по-важно е да се интересуват от другите, отколкото да бъдат интересни за околните. Те са грижовни и неегоистични хора.

Те проявяват чувствителност, когато отговарят на вашите въпроси и тревоги. По душа са щедри и не бързат, когато обясняват нещата, като често съобщават полезна информация.
Щедрите са отлични слушатели и рядко се хвалят. Имат склонността да бъдат прекалено скромни и трудно приемат комплименти.

Изричат мили думи в желанието си да дават и да радват близките си. Те обичат да насърчават и убеждават, никога и през ум не би им минало да нагрубят или обидят някого. Ако не са в състояние да кажат нещо положително, което да е от полза, обикновено си мълчат.

Гласов код

Гласът на душевно щедрия човек обикновено е любезен и приятен. В тона му има оптимизъм, топлота и чувствителност. Гласът често е мек, мелодичен и успокояващ.

Код език на тялото

Щедрите имат навика да докосват хората много често, допирът им е решителен и директен. Когато се ръкуват, обикновено го нравят силно и с топлота. Често се ръкуват, като покриват ръката ви с двете си ръце. Това кара другия да се чувства добре дошъл. Те обикновено се накланят напред, когато говорят и слушат, с което показват уважението си към другия.

В езика на тялото и в стойката им често се усеща известна нерешителност и неагресивност, когато се опитват чрез походка и стойка да останат незабележими. Може да са леко прегърбени напред и дори може да пристъпват меко, дори на пръсти, когато влизат в стая.

Код израз на лицето

Душевно щедрите хора установяват чудесен контакт с очите и гледат другите право в лицето. Изразът им често е съчувствен и загрижен и в очите им се чете едновременно отзивчивост и вживяване в онова, което чуват. Обикновено имат приятна усмивка и изглеждат достъпни.

11. Грубиянът
image


Код на речта


Грубияните винаги са готови да нападнат другите с недоброжелателни думи. Едва ли ще чуете някоя добра дума, докато налагат другите по гърба или по главата. Бързо им идва на езика някоя язвителна забележка, двусмислен намек, саркастична заядливост, ръката им е готова да посече всеки. Войнствени словесно, те винаги са готови за вербална битка, отхвърлят другите или с езика си ги правят на кисела краставица.

Ако не правите онова, което те искат, може да бъдете сигурни, че на хоризонта се задава нещо неприятно. В разговор обикновено обсъждат как са се смели последни, или са подредили някого.

Без да сте ги молили, те с готовност могат да ви кажат как да подредите живота си и ще споделят какво мислят, независимо дали го желаете или не. Самоуверени, упорити и сковани, те рядко правят компромис, не се извиняват, нито пък признават, че са сгрешили. Дори когато явно са направили грешка, винаги намират кого друг да обвинят и никога не поемат отговорност за постъпките си.

Имат навика да говорят с неодобрителни и враждебни думи, ругатните са им втора природа. Доста често абсолютизират и правят генерални обобщения. Склонни са да бъдат прями и недипломатични и ще ви срежат на бърза ръка. Също така прекъсват другите в старанието си да доминират в разговора.

Тези хора са обвинители. Подобно на жертвата те имат навика да натякват, да подстрекават и да не проявяват никакво снизхождение, когато карат другите да свършат нещо, което те не желаят. Макар че с лекота тероризират другите, не приемат някой да тероризира тях.

Гласов код

Грубияните имат силен като аларма глас, като че ли непрекъснато някаква опасност е надвиснала. Техният нападателен тон често показва, че се държат предизвикателно и разкрива душевната им враждебност и яд към самите себе си и останалите. Опитите им с гласа си да ви сплашат се познава по бързия, рязък отсечен тон, който ги представя като безочливи и агресивни.

Код език на тялото

Грубияните са властни и агресивни хора. Когато се ръкуват, може да ви смажат ръката. Имат навика да изравняват със земята всичко, което се изпречи на пътя им. Походката им е тежка и често ходят доста шумно. Приведената им напред стойка демонстрира тяхната агресивност.

Код израз на лицето

Този тип безцеремонни хора обикновено бърчат чело, докато говорят. Напрегнатият им пронизващ поглед с присвити очи, придружен от разширени ноздри и тежък поглед, им придава напрегнат израз.

Като правило устните им в спокойно състояние са стиснати и свити, имат склонността да говорят със стиснати челюсти, което показва гняв и ненавист. Често издават долната си челюст напред, с което демонстрират своята агресивност.

12. Майтапчията
image


Код на речта

Майтапчиите са душата на компанията и много често хората се стремят към тях заради остроумието и словесната им находчивост. Въпреки че гледат на живота като на голям майтап, те са изключително чувствителни и обикновено изпитват огромно желание да бъдат обичани. Заради убеждението им, че останалите ги превъзхождат, те търсят одобрение у другите, като ги развличат с шегите си.

Те с широка ръка раздават комплименти и измислят остроумни отговори. Техният подвижен ум и приливът на мисли често са причина за накъсаната им реч, докато скачат от тема на тема, с което напомнят на деца. Понякога е трудно да се следи нишката на разговора им, защото се отплесват с вицове и прескачат от една мисъл на друга. Също подобно на деца те често прекъсват другите в стремежа си да изкажат хрумванията си.

Тъй като майтапчията се стреми да бъде харесван, той е готов да каже всичко, за да забавлява околните. Не се скъпят на комплименти и на всекиго казват по нещо приятно.

Гласов код

Майтапчията обикновено говори високо, много енергично и с повишено настроение. Смее се много, общителен е и е изключително забавен. Приказва непрекъснато, гласът му може да е дрезгав поради продължително високото говорене.

В начина, по който говори, често се усеща детинско въодушевление. С живия си и ентусиазиран тон той може да направи така, че и най-баналното нещо да ви се стори интересно. Често мени интонациите си и предава различни емоции, говори живо и бързо, думите му се чуват ясно.

Код език на тялото

Майтапчията като че ли е в непрекъснато движение. Всички те са физически енергични, често заговарят непознати и се шегуват с тях.

Имат навика да докосват хората и изпитват необходимост да бъдат докосвани. Трудно им е да общуват, без да докосват някого. Тъй като за тях личното пространство и границите му нямат значение, тяхната доброжелателност и приятелски докосвания могат да им създадат неприятности особено ако пипат някой, който не желае подобна интимност.

По същата причина шегаджията може да стои твърде близо до събеседника си, което невинаги е подходящо. Случва се човек да види как другият отстъпва назад, докато майтапчията пристъпва напред и така усложнява живота на някого, като навлиза в личното му пространство.

Докато разговаря, той често се навежда към другия, като знак, че го е харесал. Истината е, че майтапчиите харесват всички, които се навъртат около тях. За съжаление не всеки желае да се сближи с тях, а пресиленото им приятелско държание може да доведе до неловки моменти.

Майтапчията доста ръкомаха, за да подсили оживеното общуване. Той обикновено заема голямо пространство в стаята, като разперва ръце и протяга крака пред себе си.

Код израз на лицето

Дори когато не говорят, устата им може да е леко отворена, защото винаги са готови да кажат нещо, или да прекъснат някого. Имат навика, когато говорят, доста често да поемат въздух, затова непрекъснато гърдите им се повдигат като на малко дете.

Изразът на лицето им е много жив, макар че не гледат другите продължително в очите, защото, докато говорят, очите им обикалят всички присъстващи. Те успяват да установят отличен контакт с сочите с онези, които ги харесват.

Майтапчиите обикновено не съсредоточават вниманието си върху един от присъстващите особено ако има много хора.

Ако се загледат в някого, то обикновено не е за дълго, тъй като бързо се разсейват. Те обикновено първи забелязват кой минава покрай тях, или влиза в стаята.

13. Несъзнаващият
image


Код на речта

Често можем да ги чуем как говорят откъслечно и без смисъл. Възможно е няколко мисли да ги занимават едновременно и да не са в състояние да ги изложат, както трябва. Затова е трудно човек да проследи какво казват и често се случва да бъдат неразбрани. Обичат да скачат от идея на идея, от тема на тема, като само те си знаят за какво става дума.

Възможно е импулсивно да изкажат всяка мисъл, която им хрумне, и то без много да я обмислят - също като деца, В резултат може да изглеждат на хората непосредствени и безчувствени, може да обидят слушателите си, макар и да не го желаят. Те като че ли непрекъснато правят гаф след гаф.

Когато хората опознаят тези бъбривци, несъзнаващи какво говорят, тогава се отнасят към тях с хумор и разбиране или просто не им обръщат внимание като дразнители. Случва се гласът им да е прекалено висок или да бърборят много. Когато правят комплимент на някого, те са искрени и казват истината. Понякога се случва да бъдат прекалено прями, да забравят какво означава тактичност по отношение на онова, което казват, и на кого го казват.

Често някой, който ги слуша, се изчервява от неудобство, тъй като имат навика да говорят, каквото им хрумне, независимо от това кой ги слуша. Казват всичко, което им дойде наум, говорят на себе си или на който желае да ги слуша.

На тях им липсва елегантност в общуването и словесна изисканост. В разговор може често да изпъстрят речта си с етнически изрази или жаргонни думи, без да се замислят дали някой разбира онова, което искат да кажат. Не са добри слушатели, защото прекалено лесно се разсейват от собствените си мисли. Също така мразят да следват нечии указания, тъй като предпочитат да правят така, както на тях им харесва.

Гласов код

Обикновено трудно се разбира какво говорят несъзнаващите, защото си мънкат монотонно или преливат от емоции, а тонът им е пресилено жизнерадостен. Тъй като често са потънали в собствените си мисли, затова говорят на себе си. Гласът им може да звучи носово, защото не отварят устата си, както трябва, за да артикулират точно.

Обикновено в края на изречението гласът им заглъхва, затова е трудно да се разбере какво казват. Скоростта им на говор също е на крайности - твърде бързо или твърде бавно, твърде силно или прекалено тихо. Ако измислят нещо смешно, започват да се смеят на глас, без да казват на останалите какъв е поводът.

Код език на тялото

Стойката йм обикновено е отпусната и не е изненадващо, ако човек ги види да вървят с прегърбени рамене, с наведена глава и издаден напред корем. Много често се приближават прекалено близо до другите, с което ги карат да се чувстват неудобно.
Несъзнаващите хора имат навика да жестикулират много с несръчни движения, ръкомахат широко и преувеличено и така заемат неподобаващо им се пространство в стаята. Често човек може да ги види със скръстени по турски крака, или седнали върху тях.

Тъй като тези хора се смятат за ексцентрични или вглъбени в себе си, рядко обръщат внимание на външността или на личната хигиена. Често губят неща, защото не съзнават какво вършат. Те напълно отговарят на дефиницията за безотговорни.

Код израз на лицето

Поради склонността им да са вглъбени в собствените си мисли, погледът им изглежда далечен. Не установяват добър контакт с очите и може изобщо да не поглеждат онзи, с когото разговарят.

Не обръщат почти никакво внимание на външния си вид. Когато говорят, човек може да види засъхнала слюнка в ъгълчетата или на самите устни.

14. Истински дейният
image


Код на речта

Истински дейните хора са щедри на думи, говорят любезно и мило. Те мислят, преди да кажат нещо, и рядко правят гафове. Лоялни са и са съзнателни по отношение на думите и действията си. Те са щедри и правят искрени комплименти. Обикновено говорят оптимистично и гледат откъм светлата страна на живота. Това са хора на думата, вършат точно това, което казват, и изобщо не са лицемерни.

Те винаги съзнават и се чувстват отговорни за последствията от постъпките си, говорят и действат в съзвучие с това. Искрени" са и винаги казват каквото мислят. Те приемат хората и не ги съдят. Повече се интересуват от заобикалящите ги, отколкото от себе си. По тази причина темата на разговора им обикновено е насочена към другите, а не самите тях. Те споделят информация и винаги са сигурни, че разговорът е искрена обмяна на мнения.

В общуването си са земни хора, скромни и непретенциозни. Често притежават силно чувство за хумор. Не се подиграват на другите.

Не са саркастични и през ум не би им минало словесно да смажат някого. Истински дейните хора са директни, говорят само по темата и лесно се разбират с другите. Те са отлични слушатели, които успяват да открият най-добрите черти у другите. Те са разбрани и показват одобрението си искрено.

Гласов код

Истински дейните хора влагат най-различни емоции, когато говорят. Когато обсъждат нещо, тонът им отразява съответното чувство за ситуацията. Ако са разтревожени, щастливи, ако се страхуват или са несигурни в нещо, ще го чуете, изречено с нормалния им тон. Височината и силата на тона им зависи от обсъжданата тема.
Те имат ясно и лесноразбираемо произношение, гласът им е дълбок, наситен, звучен. В него се усещат искрици на ентусиазъм към живота. В начина им на говорене има яснота и затова хората желаят да ги слушат.

Код език на тялото

Истински дейните хора имат отпуснати и плавни движения на тялото, които са подкупващи, и другите се чувстват удобно с тях. Не се боят да докосват околните и често се привеждат към тях, когато говорят. Имат навика да клатят глава, за да окуражат говорещия и да покажат интереса си към него. Въпреки че имат отпусната и удобна стойка, тя излъчва сила с вдигнатата им глава, с дръпнатите назад рамене и изпънат гръб.

Те правят широки жестове, изпитват удоволствие да прегръщат и докосват хората. Много ефектно използват ръцете си, за да покажат интерес и да наблегнат на някои неща. Когато жестикулират, ръцете им са обърнати с дланите нагоре, пръстите им са изпънати, което показва, че няма какво да крият.

Краката им са леко раздалечени, когато седят или са кръстосани на коленете, това е още едно показание за тяхната откритост. Стъпалата им са стъпили здраво на земята, те са обърнати към човека, с когото разговарят, което отразява тяхната искреност.

Код израз на лицето

Истински дейните хора осъществяват отличен контакт с очите и не отклоняват поглед. Оставят у другите впечатлението, че са най-важните в света.



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: prosvetlenie
Категория: Други
Прочетен: 478041
Постинги: 167
Коментари: 113
Гласове: 542
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930