Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2013 07:51 - Закони на духовното развитие
Автор: prosvetlenie Категория: Други   
Прочетен: 3162 Коментари: 2 Гласове:
5



Законите на духовното развитие

Едва ли фанатичното следване на догми и заповеди ще спомогне духовното развитие. Но когато се запознаваме с различни наставления, можем да избегнем някои грешки и по-лесно да преодолеем препятствията по Пътя. И не трябва да се забравя, че духовната еволюция винаги е индивидуална.
Какви са принципите на духовното развитие? Шри Шри Рави Шанкар, основателят на движението „Изкуството на Живота”, се е опитал да определи основните моменти:

УВЕРЕНОСТ
Първата стъпка по духовния път е да бъдете уверени в себе си. Без такава увереност нищо не може да се постигне. Съмнението е спънка за увереността. Освободите ли се от негативните мисли, ще разберете, че положителното вече се е случило. Когато се разсеят съмненията, веднага се проявява увереността. Затова искате ли да извлечете полза от увереността, първоначално трябва да разберете същността на съмнението.
Ако наблюдавате съмненията, ще разберете, че те винаги се отнасят към нещо положително. Вие никога не се съмнявате в нещо негативно. Това ви е известно от личния опит – съмнявате се в нечия честност, но никога не поставяте под съмнение нечестността му. Съмнявате се в положителните намерения на другите, но никога не се съмнявате в лошите им качества. Ако някой каже „Много те обичам”, ще му отговорите „Наистина ли?”, но кажат ли ви „Ненавиждам те”, никога няма да попитате „Ти сигурен ли си в това?”.
Трябва да разбирате, че съмнението ви е неувереност в нещо положително и увереност в негативното. Помнете, че имате ли съмнения, това означава, че става дума за нещо положително. В този смисъл съмнението ви дава възможност да се придвижите напред. Не казвам, че трябва изцяло да отхвърлите съмненията си, защото съмнения са толкова повече, колкото повече можете да ги произвеждате. Отдайте им се на сто процента. Съмненията ще ви помогнат. Преодолеете ли преградата на съмненията, очаква ви бърз успех.

НЕ СЪДЕТЕ СЕБЕ СИ И ДРУГИТЕ
Следващата стъпка е да се откажете от присъдите над другите и самия себе си. Духовното пътешествие е пътуване към самия Себе си, а когато сте погълнати от самоосъждането, няма да поискате да се приближите до самия Себе си. За вас това изглежда безинтересно. Без това съзнателно движение към самия Себе си, към духовното начало (източника), несъзнателно ще се движите в посока материалното. Радостта, която получавате от обектите на материалния свят, ви омръзва бързо. Радостта, която получавате от духовното, ви възвишава.
Няма начин да не откривате отрицателни качества в себе си, но не е задължително да се осъждате за това. Всеки път, когато се осъждате, вие несъзнателно превключвате към осъждане на другите, защото е невъзможно дълго да обвинявате само себе си. Тогава ще търсите и намирате причини да обвините другите. Това ражда ненавист. И обратното – осъждате ли другите, сте готови отново да се самоосъждате. Около нас има толкова много порицание, че това снижава осъзнатостта на хората по целия свят.

ХВАЛЕТЕ СЕБЕ СИ И ДРУГИТЕ
Третият закон е да хвалите себе си и другите. Да хвалите другите е следващата стъпка след като се научите да не ги осъждате. Похвалата възпламенява духа, а присъствието на духовното начало ви възвисява – и вас, и другите и цялото обкръжение. Когато хвалите себе си или другия, във вас се създава пространство, изпълнено с радост.
Ако можете сами да похвалите себе си, не ви трябва похвала от другите. Често си мислим, че да се самовъзхваляваме е проява на егото, но на практика егото никога не се хвали само. По-скоро ще се надява да получи похвала от околните. Разберете, всяка похвала така или иначе идва от Божественото. Ако например си кажете, че имате красиви очи – кой ги е създал? Всяка похвала изхожда от Божественото, от Твореца.
Самото търсене на похвалата разширява съзнанието. Нещо вътре във вас се разкрива. Осъждането свива съзнанието. От момента, в който разберете, че духовният потенциал нараства с разширяването на съзнанието, ума, няма да ви се прииска да се върнете към осъждането. Искрено търсете повод за похвала на другите и забележете, как самите ще се чувствате тогава.
ИСКРЕНОСТ
Искреността е четвъртият закон на развитието. Бъдете искрени във всичко. Не се самозалъгвайте и не се опитвайте да лъжете другите. Не сте на духовния път заради някого. Духовното търсене без искреност е празно и няма никаква полза от него. А когато това се случва, чрез искреността идват спокойствието, щастието и радостта, които можете да изпитате само в този свят.

ОТГОВОРНОСТТА
Петият закон на духовното развитие е отговорността. Духовният път не е бягство от отговорността, а поемането й върху себе си. Колкото повече отговорност поемате на плещите си в живота, толкова повече израствате по пътя си. Ако се жалвате от трудностите, то те само ще се роят. Хората грешно предполагат, че животът според духовните закони е бягство от тежък труд. Напротив, точно на духовния път трябва да се действа енергично и ефективно.

ПОЗВОЛЕТЕ НА МИНАЛОТО ДА СИ ОТИДЕ
Шестият закон на духовното развитие е способността да освободите миналото. Гледайте на него като на сън. Така ще успеете да се върнете в настоящият момент. Ще разберете, че не е задължително да полагате усилия, за да сте в настоящия момент. В мига, в който освободите миналото, умът ви от само себе си се връща в настоящето.
В сегашния момент, духът е възпламенен и запалва факела на духа. Прилепите ли се към миналото, факелът ви се покрива с нагар. Бъдете в настоящия момент и махнете саждите на миналото.

ПРИЕМАНЕТО
Трябва да можете да създавате около себе си хармонична атмосфера. Може и да си мислите, че обкръжението ви създава, но всъщност вие създавате обкръжението си. Трябва да осъзнаете – каквото е, това е. Да приемеш това, което имаш, има две страни. Първата – да приемаш настоящия момент като неизбежен. Така, че случилото се, случило се. Ако искате нещата да се променят, то веднага след осъзнаването на това, можете да ги промените. Само когато приемете това, което е, идва покоя и тогава наистина можете да промените нещо.
Втората е, да приемате другите такива, каквито са. Както и да се държат, осъзнайте, че дават най-добрият вариант от възможните към момента. Анализирайте. Търсете възможните обяснения за действията им. И в същото време поемете отговорността за собствените си действия. Така приемането става динамично и обкръжението ви хармонично.

ОСЪЗНАЙТЕ НЕИЗБЕЖНОСТТА НА СМЪРТТА
Осмият закон на духовното развитие е осъзнаването на неизбежността на смъртта и разбирането, че всички ние умираме. Но в нас има нещо съкровено, което не умира и затова, не можем изцяло да осъзнаем факта за неизбежната ни смърт. Осъзнаването на това, ще ви върне в настоящия момент и ще ви изведе от мимолетните съблазни, които ви отделят от настоящия момент. Когато идва осъзнаването, че някога ще умрете, бъдещето престава да ви бъде убежище и пребивавате винаги в настоящето.

НЕПОСТОЯНСТВОТО НА ЖИВОТА
Деветият закон на развитието е непостоянството на всичко, което съществува към момента, непостоянството на ситуациите, обстоятелствата, емоциите и хората около вас. Разбирането на факта, че всичко е непостоянно, ще увеличи духовния ви потенциал. Ще можете да действате с повече енергия, ентусиазъм и сила. Ние си мислим, че ако признаем всичко за непостоянно, ще падне ентусиазма ни и ще станем апатични. Но не е така. Правилното разбиране на непостоянството възпламенява духа. Когато духът е възпламенен, чувствате подем и се раждат ентусиазма и активността.

ДОВЕРИЕТО
Доверявайте се на Висшия и Безкраен Разум, който е създал всичко съществуващо – от космическите явления до взаимодействието на гените, атомите и молекулите. Конфигурацията електрони прави нещо цвят, друго – камък, трето – злато, а десето – графит.
Трябва да виждате във всичко общата основа, проявлението на общия разум, единството на мирозданието. Осъзнайте, че всичко е живо. Ние не мислим за Вселената като за живо творение. Навсякъде виждаме само материя и в очите ни се отразяват само материалните обекти. Ние знаем, че Вселената е магия, но често гледаме на нея като на нещо мъртво. Чистото съзнание е основата на разума, част от който сте вие и всеки друг човек и то е живо. Разбирането, приемането и доверието към Висшия Разум, който създава и съхранява всичко в този свят – това е десетият закон за духовното развитие.

ЕДИНСТВОТО НА ЖИВОТА
Когато човешкият ум е в стрес и напрежение, той дава оценки, осъжда, нещо му харесва, друго – не, слага рамки. По този начин някак си изключва себе си от жизнения поток. Това изключване наричаме отделяне, въпреки че само ни изглежда, че сме отделени. Отделянето от съществуването е невъзможно. Ако махнем дори и точка от кръга, той вече няма да е кръг. Осъзнайте факта, че сте част от съществуването, частица от изразяването на Висшия Разум, обединяващата сила, която е в основата на мирозданието, в основата на всичко. Това е единадесетия закон за развитието.

СЪЩНОСТТА ВИ Е ЛЮБОВ И СПОКОЙСТВИЕ
Когато осъзнаете единството на цялото мироздание, не ви се налага да правите усилия, за да заобичате другите. Любовта е в природата ви. Любовта – това сте вие. Няма нищо друго освен любовта. Осъзнайте, че любовта не е извършвано от вас действие, нито морално задължение. Осъзнайте, че съществувате в любовта и всички други също съществуват в любовта.
Знайте, че спокойствието също е в природата ви. Във всеки момент, на всяко място, можете просто да седнете и освободите всичко, като знаете, че във вас има чистота, чисто пространство – безбрежно и дълбоко. Това вътрешно пространство сте вие. Когато почувствате това, вече ще сте в контакт с духовния си потенциал.
„Дойдох от спокойствието и съм спокойствие. Ще се върна към спокойствието. Спокойствието е моята същност и моята цел. Аз съм спокойствие, аз съм пространство, аз съм любов”. Това вътрешно убеждение или опит ви прави търсещи. Осъзнаването на това, че същността ви е любовта и спокойствието е 12-я закон на развитието.

РАВНОВЕСИЕТО
Тринадесеткият закон на духовното развитие се крие в равновесието между активността и почивката, между насладата от външния свят и връщането към Себе си, между мълчанието и диалога. Ако през целия си живот не пророните и дума, за да опазите тишината, то не означава, че водите духовен живот. Вие сте надарени с говор. Надарени сте с таланти и способности. Разпореждайте се правилно с всичко, с което сте надарени, уравновесявайте с медитация и самовглъбяване съзнанието си.

САМООСЪЗНАВАНЕТО
Самоосъзнаването е следващият закон за духовното развитие. Започнете с осъзнаването усещанията на тялото си, на кожата под дрехите ви, на мускулите и нервите под кожата ви, а после и костите. Не бъдете небрежни към живота и не приличайте на нещо, което само яде, пие и спи. Наблюдавайте всяко усещане. Тук особено важна е остротата на осъзнаване. Осъзнавайки собственото си тяло, вие приближавате до осъзнаването на духа, който е различен от тялото.

БЕЗПРИСТРАСТИЕ И ЗРЯЛОСТ
Острото осъзнаване идва със зрелостта или иначе казано – с безпристрастието. Зрелостта и безпристрастието идват заедно. Не можете да бъдете зрели, ако не сте безпристрастни. Безпристрастието често се приема като нещо вяло, като тъпо състояние на ума или глупаво разположение на духа. Понякога дори му приписват отчужденост и равнодушие. Но това не е така. В безпристрастието се държите осъзнато, общувате със самия Себе си. В зрелостта не съществува трескавост. Там има само кралско достойнство, свобода, разбиране, тайна. Това е 15-я закон на духовното развитие – предимството на безпристрастието и жизнената зрялост.

РАЗБИРАНЕТО НА КРАСОТАТА
Шестнадесетият закон за духовното развитие е разбирането на красотата на мирозданието, красотата във всеки човек, във себе си, осъзнаването на факта, че красотата е същността на духа. Умът тича след красивото, цени красивото, но има разлика в разбирането на красотата и желанието да я владееш. Стремежът към завладяване на красотата убива безпристрастието.
Само духовното притежава красотата. В каквото и да видите красота, знайте, че там съществува духовно начало. Ако някой е красив, то е, защото има душа. Мъртвото тяло не е красиво. Когато съотнасяте красотата към духовното, а не към материалното, вие стъпвате по дългия път на духовното развитие.

ПРЕКЛОНЕНИЕ И ПОЧИТАНИЕ
Разбирането на красотата води до преклонение. Вие се прекланяте пред красотата, обожавате я. Преклонението и обожаването на всичко в мирозданието като отражение на Създателя, е още един закон за духовното развитие.
Почитайте всичко на света. Почитанието е нещо повече от емоционален порив, това е настройка. Такава настройка свидетелства за уравновесено разбиране на живота. Когато в ума има и любов и уважение, идва почитанието. Когато има почитание, умът присъства 100 процентово в настоящия момент и настъпва свещения трепет. Вие не можете да не обичате нещо като знаете, че то е свещено, както и не можете да изпитвате любов, ако не считате нещото за свещено. Свещеният трепет води до появата на бдителност в съзнанието. След нея идва осъзнатостта.

ЖИВОТЪТ Е ВЕЧЕН
Следващият и последен закон за духовното развитие е разбирането на това, че животът е вечен. Това изцяло противоречи на закона, че животът е непостоянен, че всичко в света е тленно. Сега пък казваме, че животът е вечен и нищо не може да му се случи. Истината винаги е противоречива.
Ние сами създаваме пътя си, сами определяме вариантите в живота си.
Превод: Анита

http://www.znaxar.com/knigi-stati/19402-zakony-duhovnogo-razvitiya.html




Гласувай:
5


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. burda - Диалектика на ценностите (законите) на духовното развитие
17.06.2015 13:28
Открих (откроих), че предложените закони са двузначни (дори противоположни). Единственият начин да бъдат приети и двете противоположности, е да им се създаде диалектична връзка, което означава, че процесът може да се отвори към развитие, т.е. в случая ДУХОВНО РАЗВИТИЕ.
Увереност - но и търпеливост. Да си уверен, не означава, че чувството ти за правдивост може НЕЗАБАВНО да възтържествува.
Не съдете себе си и другите - Това не означава да оставите оценката в ръцете на случая. Да изградиш мнение е в потока на духа. При удобен / правилен случай, когато оценката е потърсена - изложете я.
Хвалете себе си и другите - според случая и ролята, която имате - хвалете или бъдете скромни.
Бъдете искрени - но в същото време тактични.
Отговорност - отговорността в пътя на духовното развитие е с нарастването й през живота. Започва се с отговорност за своите постъпки и се стига до отговорност за космически събития, които сякаш нямат отношение към телесността, към малкия аз. Отговорността и доверието са в диалектическа връзка. Да се открие и ползува тази връзка, е важната задача при осъзнаващият се и развиващ се духовно човек.
Животът и смъртта също са в диалектическа връзка. Класическото разбиране за живота като създаване и разрушаване на биологични структури, показва потока на живота. На животът, цялостно погледнато е продължаващ процес. Биосферата съществува от милиарди години, независимо от смъртта на съставляващите я индивиди и видове.
Любовта и спокойствието, симетрията и безпристрастието, равновесието и стабилитета, са в диалектична връзка с неспокойната активност, всепристрастието, асиметричния импулс, неравновесието (избор на определена посока, цел). Любовта, както и другите тоталности (цялостности) се представят с ранимост, възторжена слабост и уязвимост, при наличие на безстрашие от външна заплаха.
Красивото (което е цялостност) премахва безпристрастността. Приемането на красивото е безстрашие пред грозното и несъвършеното.
Преклонение и почитание-предпочитание и приемане.
цитирай
2. burda - Допълнение към първото мнение:
17.06.2015 13:35
Нарастването на способността да се поема отговорност става с трениране на ПОЕМАНЕ НА ОБЕЩАНИЕ пред някого (един или няколко души). Започва се с обещаване и съответно изпълнение на малки дела, преминава се към помощ за някого, после към лични професионални и житейски проекти, към групови и общочовешки реализации и т.н. Крайното развитие е превръщането в демиург, космократор - защото Вселената непрекъснато засилва енергията по осъществяването на проектите, когато види, че съзнателното същество държи на думата си.
Кога може да започне осъществяването на поемането на отговорност? - още с развитието на речта, т.е. в детска възраст.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: prosvetlenie
Категория: Други
Прочетен: 477148
Постинги: 166
Коментари: 113
Гласове: 541
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031