Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2011 08:48 - 18 Принципа на Духовния човек
Автор: prosvetlenie Категория: Други   
Прочетен: 1988 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 06.09.2011 08:55


Тези 18 качества са Пътят, който ще ви доведе до Божественото Царство. Те ще отворят вратата на безсмъртието. Ще имате голям успех в живота си. Когато човек притежава тези качества, тогава той е светец, който ще бъде уважаван, почитан, боготворен от всички и всеки.

1. СПОКОЙСТВИЕ – Бъдете вътрешно спокойни. Нека този вътрешен мир и радост да се излъчват на лицето ви. Нека изражението на лицето ви бъде миролюбиво, усмихнато и спокойно като повърхността на спокойно езеро.

2. РЕДОВНОСТ – Бъдете редовни в ежедневните си навици, в работата и духовните практики. Ставайте всеки ден по едно и също време, имайте си дневен режим и вършете всичко по часовник, така ще бъдете свободни от тревога, страх, нервност и припряност, ще вършите правилните неща в правилния момент.

3. ЛИПСА НА СУЕТА – Не се хвалете с произхода, квалификацията или духовните си постижения. Ценете другите. Виждайте доброто във всеки и всичко. Отнасяйте се дори към най-низшите същества като с равни и с уважение.  

4. ИСКРЕНОСТ
- Нека думите ви да съответстват на мислите ви. Нека действията ви да са в синхрон с думите ви. Нека има хармония между мислите, думите и делата.  

5. НЕПРИНУДЕНОСТ - Не се преструвайте, бъдете естествени в речта си, не извъртайте думите, бъдете прями, избягвайте лицемерието, хитруването, изопачаването. Бъдете семпли в дрехите и храната.

6. ПРАВДИВОСТ - Бъдете истински, спазвайте обещанията си, не преувеличавайте. Не извъртайте фактите. Мислете 2 пъти, преди да кажете нещо, говорете истината. Говорете мило и бъдете точни в това, което казвате.

7. УРАВНОВЕСЕНОСТ – Бъдете хладнокръвни. Понасяйте обидите търпеливо, понасяйте страданието, поражението, неуважението. Не се възнасяйте от похвалите, удоволствието, успеха и почестите. Гледайте и на лошото и на хубавото по един и същи начин. Отнасяйте се еднакво и към приятели и към врагове. Не допускайте нещо да наруши вътрешния ви баланс.

8. УСТОЙЧИВОСТ -  Помнете че не може да постигнете нещо, ако често си сменяте мнението, идеите, целите и мислите. Изберете една цел и се стемете към нея. Бъдете концентрирани в мислите и действията си.

9. НЕРАЗДРАЗНИТЕЛНОСТ – Раздразнителността е предшественик на гнева – внимателно следете ако се появи нарушаване на душевното равновесие. Бъдете нащрек за искрици на гняв, които могат да се появят върху повърхността на езерото на съзнанието. Потушавайте ги веднага и на място. Не им позволявайте да се разрастнат. След като постигнете това, ще имате вътрешен мир.

10. ПРИСПОСОБИМОСТ  - Опознайте добре характера на хората, с които контактувате. Съобразявайте поведението си спрямо техните особености. Нагласявайте поведението си така, че да се харесвате на хората. Понасяйте с радост ексцентричността на другите. Винаги реагирайте в хармония със ситуацията. Бъдете услужливи и обичайте всички. Помнете че Бог е в сърцето на всеки. Един – разделен на много!

11. СМИРЕНИЕ – Уважавайте всички, поздравявайте с пранам всеки. Не говорете на висок тон. Виждайте Бог във всичко и чувствайте, че божественото е навсякъде. Бъдете негов слуга. Не смятайте никого за по-висш от вас. Бъдете скромни и уважавайте всички.

12. УПОРИТОСТ -  Упоритостта е естествен приятел на устойчивостта. Щом веднъж сте набелязали своята цел и пътека, не се отклонявайте от нея. Не се колебайте. Бъдете твърди. Не правете никога компромиси с принципите си.

13. ПОЧТЕНОСТ - Развивайте себе си цялостно, свържете всички разхлабени краища на своя характер. Станете човек с висши морални принципи. Водете почтен живот. Нека почтеността ухае от вас със сладък аромат. Всеки ще ви се доверява и ще ви уважава. Давайте най-доброто от себе си и не се грижете за останалото.

14. БЛАГОРОДСТВО - Откажете се от подлите мисли и бягайте от тях както бягате от отровна змия. Не търсете недостатъците на другите. Винаги оценявайте доброто във всеки. Бъдете достойни, бъдете благородни в мислите, делата и действията си.

15. ВЕЛИКОДУШИЕ – Имайте широк поглед върху нещата, игнорирайте грешките на другите. Бъдете с широко сърце и душа. Избягвайте глупавите разговори и детинското бърборене. Не оставяйте съзнанието да се спира на дребните неуредици.

16. МИЛОСЪРДИЕ - Давайте, давайте, давайте. Това е тайната на изобилието. Излъчвайте мисли на доброта и любов. Прощавайте грешките на другите, благославяйте човека, който ви е наранил, разделяйте това, което имате с другите. Споделяйте духовните си знания, споделяйте материалните и духовни богатства.

17. ЩЕДРОСТ – Бъдете щедри, когато давате. Нека сърцето ви е голямо, не бъдете стиснати. Радвайте се когато давате и когато правите другите щастливи. Щедростта е сестра на милосърдието. Щедростта е милосърдие в действие, великодушие и благородство.

18. ЧИСТОТА – Нека сърцето ви е чисто, изкоренете похотта и алчността, гнева и лошите мисли. Мислете за благото на всички, бъдете чисти в думите си, не произнасяйте остри и груби думи, мислете за Бог. Бъдете чисти тялом и духом – поддържайте чисто тялото, дрехите и средата, в която живеете. Правете редовно асана и пранаяма, медитация и спазвайте морална и духовна хигиена.




Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. tsenn - вярно;
06.09.2011 09:19
обнадеждаващо!
цитирай
2. prosvetlenie - Това е самата Истина ! :)
19.09.2011 10:11
Това е самата Истина ! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: prosvetlenie
Категория: Други
Прочетен: 477179
Постинги: 166
Коментари: 113
Гласове: 541
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031